Ecologisch groenbeheer

Omgekeerd maaibeheer

Door 13 januari 2019 8 Reacties

Wat is omgekeerd maaibeheer?

Standaard worden bijna alle groenstroken in onze wijk 16 keer per jaar  gemaaid. Omgekeerd maaibeheer wil zeggen dat er een nieuwe standaard komt voor bloemrijk beheer en dat er minder vaak gemaaid wordt. 

Samen met de gemeente en het groenforum zet Arnhem Zoemt zich in voor het veranderen van het maaibeheer van plantsoenen en bermen naar een bloemrijk beheer. Doordat er dan minder vaak gemaaid wordt krijgen planten de kans om langer door te bloeien. De Gemeente Arnhem heeft aangegeven dat bewoners de plekken kunnen aangeven waar minder vaak gemaaid hoeft te worden. Dit moet dan wel in samenspraak gebeuren met de overige bewoners die op het veld uitkijken. De gemeente maakt dan een afspraak met bewoners over een duidelijk afgebakend deel van een plantsoen of berm. Het hoeft dus het niet de hele berm langs of bij een straat te zijn. Als voor een bepaald deel overeenstemming is met bewoners die erop uitkijken gaat groenbeheer daar minder vaak maaien. Hier ligt onze kans om het groenbeheer in Stadseiland een fleuriger aanzien te geven!

Praat erover met je buren als je hiervoor voelt en laat het weten als er overeenstemming is over een duidelijk gedefinieerd deel van het groen in je straat.  De bewonersvereniging Stadseiland zal dan hierover contact opnemen met de gemeente.
Aanmelden: bewoners.stadseiland@gmail.com

Reageer hieronder en geef je mening over bloemrijke bermen. Ook als je het er niet mee eens bent!

Voor (delen van) de schuine berm langs de Fanny Blankers-Koenstraat zouden afspraken gemaakt kunnen worden over bloemrijk maaibeheer. Wie neemt het initiatief?

Het gras tussen dijk en woningen wordt 16 keer per jaar gemaaid. Een kale berm zonder bloemen en vlinders is het resultaat. Willen we dat echt zo houden?

Arnhem Zoemt is een stichting die zich inzet om de stad bloemrijker en bijvriendelijk te maken. Ze willen kennis delen over aanleg en beheer van groen in de stad ten gunste van biodiversiteit.

Zie ook:
www.vlinderstichting.nl/mijnbermbloeit
www.liemersgezicht.nl/index.php/natuur/237-bloemrijke-bermen
groenwageningen.nl/wp-content/uploads/Monitoring-en-beheer-beheer-en-grasvlakken-juni-2018.pdf
www.landschapsbeheergelderland.nl/leernetwerk-ecologisch-bermbeheer

8 Reacties

 • Irma Scholten schreef:

  Mooi idee. Naast mijn huis zou ook mooi zijn, alleen graag in overleg. Anders kan ik mijn ramen niet schoonmaken. Als de gemeente daar ook zo overdenkt zou dat super zijn. Dan kijken we niet naar zo’n strak gestreken grasveld.

 • Otto Munters schreef:

  Op de Fanny Blankers-Koenstraat en de Adriaan Paulenstraat zijn bewoners aan het overleggen wat hier kan gebeuren aan bloemrijk maaibeheer. In samenspraak met de gemeente zal binnenkort in beide straten een folder worden verspreid met informatie hierover.

 • José Huibers schreef:

  Fijn dat dit weer opgepakt wordt Otto.
  Ik kijk uit naar een bloemrijke strook tussen onze dijkwoningen en het fietspad. Naar meer bloemen en kruiden op sommige schuine delen van de Fanny Blankers – Koenstraat eveneens. Mijn eigen tuin is namelijk te klein voor al mijn tuinwensen!

 • Anna schreef:

  Heel fijn en ook hard nodig voor onze insecten! Ik heb een driehoekig stukje met wild gras voor mijn huis op de Stadswaardenlaan. Wij zouden daar ook heel graag zoiets zien. Houdt hopelijk ook meteen hondenbezitters tegen om hun hond daar hun behoefte te laten doen!
  Op naar meer bloemen en gezoem!

  • Otto Munters schreef:

   Beste Anna,
   Op welk nummer woon je? Praat eens met je buren en vraag of zij het omgekeerd maaibeheer ook een goed plan vinden. We kunnen je helpen met het maken van een folder om alle aanwonenden erbij te betrekken.
   Groet van Otto, omunters@xs4all.nl

 • Helene schreef:

  Otto, tof dat er al meerdere initiatieven zijn. Wordt daarbij ook gekeken naar het stuk groen bij de kruising Willy den Oudenstraat en Max Euwestraat?

  • Otto Munters schreef:

   Omdat hier veel gespeeld wordt dachten wij dat dit plantsoen niet in aanmerking komt voor minder vaak maaien. Als jij er anders over denkt en je buren en andere omwonenden het er mee eens zijn kunnen we dit stuk ook aanmelden. Laat maar weten!

 • Emmy Stroeve schreef:

  Heerlijk om te zien, en zo goed voor de insecten. Lijkt me voor ieder park en groen een goed initiatief, dus zou voor heel Arnhem moeten gelden.

Reageer